Eller og Washington i Stanley Cup finalen

Washington Capitals gjorde det i nat. Kørte Tampa Bay Lightning ud af Eastern Conference-finalen og vandt 4-0 i Florida og dermed serien 4-3.

Capitals er dermed i Stanley Cup-finalen for første gang siden 1998, og for anden gang i historien skal en dansker spille om verdens ældste trofæ.

Natten til tirsdag dansk tid træder Lars Eller nemlig på isen i Las Vegas til den første dyst om ishockeyens ultimative pris.

I nat spillede danskeren næsten 18 minutter, skød fem gange på mål og noterede sig for +2 i plus/minus-statistikken i en stort set perfekt udekamp fra Washington-mandskabet.

Braden Holtby i buret holdt nullet for anden kamp på stribe og stod en fremragende kamp, og Alexander Ovechkin spillede op til sit bedste og scorede åbningsmålet efter blot 1:02 minutter af første periode.

Svenske André Burakovsky har haft et vanskeligt slutspil og ikke rigtig fået hul på bylden. Han har brugt professionel hjælp for at komme ovenpå mentalt igen, og det hjalp åbenbart, for Burakovsky scorede sine to første slutspilsmål i sæsonen i anden periode, hvor han var den helt store spiller.

Lars Eller spillede i kæde med Burakovsky, og han var tæt på at få en assist på svenskerens første scoring. Pucken endte dog på en Tampa Bay-spillers blad, før Burakovsky fik fat i den og scorede.

Washington var i finalen første gang i 1998, hvor de måtte se Detroit Red Wings løfte Stanley Cup-trofæet, efter at de vandt finaleserien med 4-0 i kampe. Det resultat skal forbedres i år, hvor Capitals for første gang i Alexander Ovechkin-æraen er nået hele vejen til finalen.

Svenske Nicklas Bäckström satte 4-0’eren med fire minutter igen i tredje periode, og Washington-mandskabet gik nærmest i ekstase ved udsigten til at skulle spille om Stanley Cup trofæet.

Ud over Lars Eller er Jannik Hansen eneste dansker, der tidligere har været i NHL-finalen. Det var i 2011, hvor han sammen med Vancouver Canucks tabte finaleserien til Boston Bruins.

Lars Eller har derfor muligheden for at blive den første dansker nogensinde, der vinder det eftertragtede Stanley Cup-trofæ.